Naglar

Därför måste du ha koll på bruttolön

Att vara egenanställd är en frihet och du bestämmer själv hur mycket du vill arbeta. Du har dock ett ansvar att ha koll på hur mycket du måste fakturera för att få en bra lön. Allt du fakturerar får du inte behålla som egen lön.

Om du arbetar som egenanställd nagelteknolog är du själv ansvarig för vilken lön du får varje månad. Även om du är egenanställd och slipper alla administrativa uppgifter kring skatter och egenavgifter behöver du veta hur mycket du ska fakturera för att få ut den önskade lönen. Det är skillnad på nettolön och bruttolön. Bruttolönen är det som du fakturerar och den lön du får innan skatt och sociala avgifter har dragits av. Du kan läsa mer om bruttolön för att veta hur du ska tänka. När allt har dragits är pengarna som är kvar din nettolön. Du kan tänka att hälften av bruttolönen är de pengarna som du får i handen. Du behöver i runda slängar fakturera dubbelt mer än vad du vill ha i lön. Därför är det av allra största vikt att du prissätter dina tjänster på rätt sätt.

“Skillnaden i näringsinkomsten mot tjänsteinkomster är att det inte finns någon arbetsgivare.” Läs mer här

Du bestämmer din egen lön på gott och ont

När du är egenanställd hanteras bruttolönen åt dig. Företaget drar av skatter och egenavgifter för att sedan betala ut de som är över till dig. Det gör att du kan få mer tid att jobba in mer pengar vilket är positivt om du vill höja din egen lön.