Skönhet

Så undviker du problem med fötterna

Det är viktigt att ta hand om fötterna för att undvika att få diverse åkommor. Men fötterna är det många som glömmer bort att vårda tills problemen kommer. Med fotbad kan du både behandla åkommor som fotsvamp men även förebygga det i framtiden.

Fötterna är en kroppsdel som många glömmer bort att se över fast de gör ett tungt jobb dagligen. Det är viktigt att du tar hand om dina fötter för att inte drabbas av diverse fotproblem. Ett vanligt problem är fotsvamp, självsprickor och nageltrång. Fotsvamp är en svampinfektion som uppstår i huden mellan tårna. För att undvika att både få fotsvamp för första gången och undvika att det kommer tillbaka kan du göra ett fotbad mot fotsvamp för att vårda dina fötter ordentligt. För att inte få fotsvamp igen är det viktigt att du håller dina skor och strumpor rena och fräscha. Det finns en speciell spray som du kan spreja skorna kontinuerligt med för att undvika återsmitta men även dålig lukt.

Behandla och förebygg fotsvamp

Fotsvamp är en sorts infektion som mikroskopiskt stora svampar orsakar. Symptom på att du har en infektion orsakad av svamp är att du får flagande hud, sveda mellan tårna och klåda. Du kan behandla fotsvamp med receptfria läkemedel. Det finns flera olika produkter att välja bland. Vid svårare svampinfektioner kan en läkare skriva ut läkemedel på recept. Tånaglar som är angripna av svamp behöver ingen specifik behandling. Fotsvamp smittar vid direktkontakt eller genom indirektkontakt som i offentliga omklädningsrum.

Förebygg fotsvamp:

  • Rengör fötterna varje dag, glöm inte mellan tårna.
  • Använd alltid badtofflor i offentliga duschar och omklädningsrum.
  • Tvätta dina strumpor i 60 grader och byt strumpor varje dag.
  • Använd helst bomullsstrumpor
  • Undvik att ha fötterna instängda i fuktiga miljöer.

Fotbad håller fötterna i trim

Att vara noga med fothygienen är a och o för att undvika att få fotsvamp eller andra åkommor. Fotbad är en enkel behandling mot trötta och svullna fötter. Att göra ett fotbad är en relativt snabb process. När du gör ett fotbad kan du antingen skrubba dina fötter under tiden eller efter. Då får du bort död hud vilket gör fötterna mjukare. Du kan använda en fotfil eller en svamp. Efter fotbadet kan det vara läge att göra lite pedikyr, klippa och fixa dina naglar. Avsluta med att smörja in fötterna med en vårdande fotkräm. Det är viktigt att du återfuktar fötterna för att inte få torra sprickor på bland annat hälen.

Välj bra skor

Självsprickor får du om huden på dina fötter är väldigt torr och tjock, då spricker det yttersta lagret. Det kan ibland vara svårt att bli av med självsprickor men du kan minska dina besvär genom att göra just fotbad, fila fötterna och smörja in. Ett tips är att använda duscholja istället för tvål när du ska duscha. För att undvika att få ont i fötterna är skorna väldigt viktiga. Se till att välja rätt sko för just din fot. Skon ska gärna andas, sitta bra och vara stabil för att vara ultimat för fötterna.