Hår

Naglar och hår avslöjar hur du mår

Visste du att dina naglar och ditt hår kan avslöja hur din kropp egentligen mår? Du kan faktiskt se direkt på nageln om du har vitaminbrist, och likaså kan ditt hår avslöja om du behöver dra ned på tempot – och mycket mer än så när du gör en hårmineralanalys.

När det kommer till ditt generella hälsotillstånd har faktiskt din egen kropp ett sätt att göra dig uppmärksam på detta. Om du till exempel noterar att du är mer blå än rosa under dina naglar kan det tyda på att du har dålig blodcirkulation eller rent av järnbrist i blodet vilket kan vara värt ett besök hos läkaren för. Ditt hår kan också avslöja ditt mående och vad du behöver äta mer av i form av vitaminer och mineraler när du till exempel tappar mycket mer hår ä vanligt. Men för att få bästa svar på exakt vad det är kroppen saknar behöver du göra något som kallas håranalys och allt om hårmineralanalys kan du läsa mer om hos bland annat Näringskällan.

Så ser du på naglarna hur din hälsa är

Det vanligaste och lättaste sättet att se ditt allmänna hälsotillstånd på naglarna är om naglarna ändrar form eller färg. Om du exempelvis får vita fläckar kan det vara att du har råkat ut för en skada på själva nageln men om du däremot noterar att du fått små hål i nageln kan du lida av hudsjukdomen psoriasis. Andra förändringar du ska vara uppmärksam på är dessa:

  • Gula och tjocka naglar – kan vara nagelsvamp
  • Uppåtbuktade naglar – kan tyda på att du har en infektion i kroppen
  • Blå eller lila toner i nageln – indikerar att du har dålig blodcirkulation, syrebrist eller något allvarligare såsom lungsjukdom.
  • Vita ränder på samtliga naglar – kan vara tecken på att levern och njurarna inte mår speciellt bra.
  • Mörk fläck under en nagel eller mörkt ”band” – kan i värsta fall hinta om hudcancer.

Detta säger ditt hår om din hälsa

Även ditt hår kan avslöja ditt hälsotillstånd på olika sätt. Det mest effektiva sättet att få en total bild är som nämnt att genomgå en håranalys, men det finns indikatorer du ska vara uppmärksam på också. Har du till exempel en hårbotten som kliar väldigt mycket kan det vara tecken på att din kropp inte producerar tillräckligt med talg och då behöver du se till att du får i dig mer grönsaker och gärna sådana som innehåller betakaroten, alltså till exempel grönkål, morötter och pumpa med mera. Är det i stället så att du tappar mer hår än vanligt kan du lida av järnbrist och behöver lägga fokus på att få i dig mer järn, eller ta kosttillskott med järn. Det kan också tyda på att du drabbats av hormonella förändringar, vilket kan ha logisk förklaring såsom att du exempelvis är gravid, hamnat i klimakteriet eller precis börjat äta p-piller. Du ska dock inte ta så lätt på detta eftersom håravfall även kan vara ett symptom på ett allvarligare tillstånd såsom att du drabbats av diabetes eller fått en sköldkörtelsjukdom.

Gråa strån tidigt i livet kombinerat med håravfall kan vara en indikation på stress och vara din kropps sätt att säga åt dig att lugna dig. En ny studie visar nämligen att för mycket stress kan påverka skallighet, framförallt hos män. Så om din stress grundas i ditt jobb och du är man så kan det vara väl värt att stressa ned en aning, i alla fall om du vill behålla håret på huvudet.