Tips

Fina fossingar till våren

Det som är bra att veta är att trånga skor och tunna sulor kan ge upphov till en rad vanliga problem med fötterna, som nageltrång och hudsvamp, vårtor och förhårdnader, men köp sandaler från Have2Have så får fötterna och tårna andas nu inför sommarhalvåret.

fina fötterI Svenska Dagbladet kan vi läsa om hur unga fötter också behöver kärlek, men hur många tonåringar prioriterar mode framför bekväma fossingar. Trånga ballerinaskor med tunna sulor är påfrestande för fötterna, särskilt om dessa går på asfalt. Det kan ge allt från svårbekämpad fotsvamp till ihärdiga vårtor och obekväma förhårdnader.

Något annat vi kan lära oss om fötter är att det är viktigt med hygien. Att tvätta med tvål, torka noggrant och sedan helst smörja in är något som man helst ska unna sina fötter.

I en annan artikel i Aftonbladet kan vi i stället läsa om hur pedikyr är så mycket lättare än vad man först kan tro eller ana. Mjuka och lena fötter är bara lite arbete bort, bland annat kan man tänka på att göra detta för att nå önskat resultat:

  • Avkopplande och uppmjukande fotbad
  • Fotsalt i vattnet
  • Fila sedan försiktigt fötterna med en fotfil
  • Fila bort förhårdnader på häl och fotsula med fil eller pimpsten
  • När huden är uppmjukad – använd peeling och skrubba bort döda hudceller
  • Smörj in fötterna med fotkräm anpassad efter dina behov
  • Ge massage till dina fotvalv och fotleder
  • Måla sedan tånaglarna om du känner för det, det blir som pricken över i:et
  • Om du har fotsvamp, kontakta läkare för behandling och eventuellt ett recept
  • Receptfria medicinska nagellacket Loceryl verkar dessutom direkt svampdödande

Fler tips angående fotvård hemma

högklackade skor svartaAndra tips för att få fina fötter kan vi läsa oss till i en artikel från Expressen, det handlar inte bara om att bada fötterna och fila. Klipp dina naglar eller fila med en nagelfil för att få rundade och mjuka kanter. Klipp bara inte för kort, nageln ska också skydda själva tåspetsen. Visste du förresten att fötter är självreglerande vad gäller temperaturen, att en människa i genomsnitt går hela 112 000 kilometer under sin livstid och att en fot har ungefär 250 000 svettkörtlar. Sedan är det så att det finns cirka 72 000 nervändar i varje fot, så det är inte så konstigt att dessa skapelser är väldigt känsliga. Trots detta är faktiskt 70 procent av de som går till fotvårdarna för fotvård kvinnor, men detta kanske också på grund av att många vanliga fotproblem handlar just om illasittande skor som vi beskrev i början av inlägget. Hela 8 av 10 som besöker en fotvårdare av ett eller annat slag har hälsprickor, förhårdnader eller nageltrång, vanliga åkommor som är mer eller mindre kluriga att åtgärda.

Några andra råd som finns att tillgå är att inte handla skor på morgonen, eftersom fötter sväller under dagen. Låga skor med tjocka sulor av naturmaterial, till exempel läder eller bomull, är bäst för fötterna. Medan högklackade skor och skor med tunna sulor i täta material som plast och nylon inte alls är bra för fötterna. Det senare är nästan lika med fottortyr.