Hud

Ta hand om händerna

Att ha händer som både är rena, fina och mjuka är inte helt enkelt. För att hålla händerna rena krävs nämligen att man tvättar dem med tvål. Men både vatten och tvål torkar ut och gör att huden på händerna blir irriterad.

347466-washing-hands

Enligt en ny undersökning som Metro skriver om är det en av fem svenskar som inte alltid tvättar sina händer efter ett toalettbesök. De som inte tvättar händerna gör inte det för att de helt enkelt glömmer bort alternativt att de inte orkar eller tycker att det behövs. Experter inom hygien säger att det är oroväckande att vissa inte tvättar händerna eftersom det är den viktigaste faktorn för att undvika smittspridning. Om man exempelvis ställer sig och lagar mat eller äter med händerna utan att ha tvättat händerna, riskerar man nämligen att få avföringsbakterier i munnen.

Torra händer av tvål

Men att flera gånger om dagen tvätta händerna med tvål och att tvätta händerna för mycket är inte heller bra. Då riskerar man att få torra händer och att få olika typer av problem med huden på händerna. Om man tvättar händerna för ofta finns det en risk att man tunnar ut den skyddande fetthinnan som finns ytterst på huden. Detta gör att fukten lättare dunstar bort, skriver Expressen. Förutom att huden på händerna blir torr kan den även få sprickor, bli irriterad och strama.

Håll händerna fina

Men hur gör man då för att hålla händerna rena från bakterier samtidigt som huden på händerna hålls återfuktad och elastisk? Man kan till exempel köpa en bra handkräm eller hudkräm på hudvardsbutik.se/sv för att hålla huden återfuktad. Man kan också undvika att tvätta händerna med jättevarmt vatten och man kan byta tvålen mot duscholja.