Skönhet

Vår tids vanligaste skönhetsingrepp

Den tid då man var tvungen att acceptera sig själv som man var, är förbi. I dagens samhälle väcker skönhetsindustrin allt mer och fler människor att ta beslutet att operera sig hos en estetisk kirurg eller att göra allehanda skönhetsingrepp som fillers, botox och laser.

Det har debatterats mycket om skyddet för patienterna inom skönhetsvården, speciellt då hudvårdsterapeuter och behandlare inte har varit lika kontrollerade som kirurger och läkare. Men många länder, däribland Sverige, håller på att se över lagarna mer och försöker skapa en tryggare tillvaro för patienter och kunder, även om det kanske bara rör sig om ett enkelt skönhetsingrepp eller behandling.

Laserbehandlingar allt vanligare

Förr var det främst kvinnor som siktade in sig på estetisk kirurgi. Bröstförstoring, bukplastik och botox var och är fortfarande de vanligaste ingreppen som förekommer, men nu ser industrin en klar ökning bland de manliga patienterna också. Och det gäller inte bara skäggvård eller hudvård. Även penisförstoring, gynekomasti och skapelsen av tvättbrädemage är flitigt förekommande bland män. Män fokuserar också på ögonens skönhet och charm. Det manliga könet lägger ned betydligt mer pengar på sin fysik än tidigare och det är heller inte längre skamfyllt att göra det.

De vanligaste ingreppen börjar bli laserbehandlingar – många förespråkar fraxel laser eller IPL istället för att göra en ansiktslyftning skriver GP. Man har även börjat göra rump – och bröstförstoring med kroppseget fett med skonsammare metoder istället för att lägga in implantat som kan vara i vägen. Att operera sig på ett naturligt sätt är något som framtidens skönhetskirurger kommer att forska mer om med fokus på säkerhet. Här följer några traditionella metoder som nu kan göras utan kniv och som därmed inte ger några ärr:

  • Bröstimplantat vs fettransplantation eller makrolane
  • Ansiktslyft vs trådlyft eller fraxel laser
  • Åderbråcksoperation vs skuminjektion

Framtidens skönhetsindustri

Eftersom skönhetsindustrin är en mångmiljardindustri och många lurendrejare härjar där, så utvecklas branschen till att erbjuda nya, mer ofarliga metoder. Det är också på grund av att folk inte vill ha lång sjukskrivning och en massa ärrbildningar. Forskning pågår därmed för fullt för att hitta på nya lösningar som kräver kortare återhämtningstid och samtidigt ger tydliga resultat.